Wanneer

25/09/2018    
19:00 - 21:00

Reserveringen

Reserveren gesloten

Waar

Inloophuis Poppy's
mathildastraat 31, Oosterhout, 4901 HC

Evenement type

‘Prostaatkanker’ 

In de spreekkamer van de oncoloog
Drs. Robbrecht is internist-oncoloog en onderzoeker in het Erasmus MC. Zij doet onderzoek op het gebied van urologische oncologie en nieuwe behandelingen bij mensen met kanker. Op 25 september geeft zij bij Poppy’s een lezing over prostaatkanker.

In Nederland werd in 2017 bij bijna 12.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. Het is de meest voorkomende vorm van kanker bij de Nederlandse man. Dit gaat van laag risico ziekte die alleen in de prostaat is gelokaliseerd (en die niet altijd direct om behandeling vraagt) tot uitgezaaide vorm van prostaatkanker en alles wat ertussenin zit.
Is de prostaatkanker in een verder gevorderd stadium, dan kom je bij de oncoloog. Vaak zijn er uitzaaiingen, meestal in het skelet, ook wel in de lymfeklieren en soms ook in de organen. De prostaatkanker kan in deze situatie helaas niet meer genezen worden; de behandeling is dan gericht op vermindering van de klachten en zoveel mogelijk afremmen van de prostaatkanker.
Behandeling De eerste behandeling bestaat meestal uit medicatie en is bedoeld om de productie van testosteron te blokkeren. Afhankelijk van hoe de ziekte zich manifesteert kunnen oncoloog en patiënt bespreken of chemotherapie of anti-hormonale therapie daaraan toegevoegd kan worden. Wordt de ziekte na verloop van tijd weer actief, dan zullen zij steeds samen afwegen wat de beste behandeloptie is.
Onderzoek De afgelopen jaren zijn er heel wat ontwikkelingen geweest in de behandelopties bij patiënten met uitgezaaide prostaatkanker. Ook komt er steeds meer informatie uit het DNA van prostaatkanker wat artsen helpt bij het maken van keuzes. Om de behandeling van prostaatkanker verder te verbeteren is het belangrijk om onderzoek te doen.
Woensdag

Na afloop is er gelegenheid tot napraten

Reserveringen

Er kunnen geen reserveringen meer worden geplaatst voor deze activiteit.